Friday, May 11, 2012

Το δόγμα της αρπαχτής


Χέρι-χέρι Άκης Τσοχατζόπουλος και κυβέρνηση Κληρίδη τη περίοδο 1996-2001

Στη Κύπρο για τετραήμερη επίσκεψη ο Τσοχατζόπουλος τον Νοέμβρη του 1996, κατά τη διάρκεια της παρουσίας της ρώσικης αντιπροσωπίας για τη διαπραγμάτευση αγοράς των S300.
Η κυβέρνηση Κληρίδη δεν έκανε βήμα χωρίς το «ΟΚ» του Άκη στα θέματα εξοπλισμών.
Από τις αρχές του 1996 ο τότε πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας της Βουλής, Τάκης Χατζηδημητρίου, έβαζε «θέμα αυτονομίας», προειδοποιώντας για τον ύποπτο εναγκαλισμό των υπουργείων Ελλάδας και Κύπρου.
ΤΟΥ ΣΤΕΛΙΟΥ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ*


Ξετυλίγεται ολοένα το κουβάρι των στοιχείων που αφορούν τα σκάνδαλα στα οποία φέρεται αναμεμιγμένος ο Άκης Τσοχατζόπουλος, και τη διασύνδεσή τους με τη Κύπρο και τη Κυβέρνηση Κληρίδη τη περίοδο 1996-2001.
Ο πρώην ισχυρός άνδρας της ελληνικής άμυνας, φαίνεται από δημοσιεύματα του κυπριακού τύπου της εποχής, να «κρατά από το χέρι» τον Γλαύκο Κληρίδη και τους υπουργούς του, και να τους υποστηρίζει βήμα με βήμα, στη κατεύθυνση που από κοινού αποφάσισαν, με στόχο το δήθεν «ενιαίο αμυντικό δόγμα».
Σε άρθρο του Μακάριου Δρουσιώτη στον «Φιλελεύθερο» στις 20/11/1996, αναφέρεται ξεκάθαρα πως η επίσκεψη του Α. Τσοχατζόπουλου με 11μελες επιτελείο ανώτατων αξιωματικών, «συμπίπτει χρονικά με την εδώ παρουσία ρώσικης αντιπροσωπείας, η οποία διαπραγματεύεται με το Υπουργείο Άμυνας την πώληση στη Κύπρου του αντιπυραυλικού συστήματος S300»…
Μόνο τυχαία φυσικά δεν μπορεί να θεωρηθεί αυτή η σύμπτωση. Ο «Άκης» φαίνεται να είναι αναμεμειγμένος στα τελευταία στάδια των διαπραγματεύσεων για αγορά των S300, ενώ από αυτό το χρονικό σημείο και έπειτα, του «ανοίγει η όρεξη» και για άλλα ρωσικά οπλικά συστήματα όπως τα άρματα μάχης Τ80 και φυσικά οι TOR-M1 για τους οποίους έχει «πιαστεί» με μίζες 25 εκατομμυρίων.

Ο Άκης είπε το ναι!

Σε πυρετό διαβουλεύσεων για νέους εξοπλισμούς, μετά και από το ναυάγιο των S300, εισήλθε και ο κύπριος Υπουργός Άμυνας από τον Αύγουστο του 1999, Σωκράτης Χάσικος, σε άμεση συνεννόηση με τον έλληνα ομόλογό του.
Σε δημοσιεύματα του τύπου της εποχής, και συγκεκριμένα του Νοεμβρίου του 2009, ο κ. Χάσικος παρουσιάζεται ως το «άλλο μισό» του Άκη Τσοχατζόπουλου, επιζητώντας και εξασφαλίζοντας το «ΟΚ» του έλληνα υπουργού και για τη παραμικρή κίνηση στα θέματα εξοπλισμών. Για παράδειγμα, ο Πάμπος Κασκάνης στον «Φιλελεύθερο» στις 25/11/99 κάνει λόγο για πληροφορίες που φέρουν τον «Σ. Χάσικο να έχει ήδη ενημερώσει τον Α.Τσοχατζόπουλο για τους εξοπλιστικούς σχεδιασμούς της Ε.Φ. και να έχει εξασφαλίσει το πράσινο φως για να προχωρήσει».
Σε άλλο δημοσίευμα του ίδιου δημοσιογράφου λίγες μέρες πριν, γίνεται αναφορά στην προγραμματισμένη επίσκεψη του Σ. Χάσικου στη Ρώσικη πρωτεύουσα για θέματα εξοπλισμών στις 2 Δεκεμβρίου 1999 και το εμβόλιμο ταξίδι του στην Αθήνα έτσι ώστε να υπάρξει συνεννόηση με τον Άκη Τσοχατζόπουλο. «Έχουμε πολλά να συζητήσουμε με τον Άκη» δηλώνει σύμφωνα με την εφημερίδα ο κύπριος υπουργός, ενόψει της επίσκεψης στη Μόσχα και του «ενιαίου αμυντικού δόγματος»…
Προειδοποιούσε ο Τάκης Χατζηδημητρίου

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας της Βουλής εκείνη τη περίοδο και πρώην Νο2 της ΕΔΕΚ, Τάκης Χατζηδημητρίου, με αφορμή τα δύο τεκμηριωμένα σκάνδαλα που απεκάλυψε ο ίδιος σε σχέση με εξοπλισμούς από Ελλάδα στις αρχές του 2006 (υποθέσεις ΠΥΡΚΑΛ και διόπτρες), έβαζε από τότε«θέμα αυτονομίας του Υπουργείου Άμυνας», βλέποντας το σφιχταγκάλιασμά του από τις αντίστοιχες ελληνικές δομές και που οδηγούσε…
Ο Γ.Κληρίδης δέχθηκε τότε τον φάκελο με τα τεκμήρια, αποστέλλοντας τον με τη σειρά του στην Αθήνα, για να κουκουλωθεί αργότερα η υπόθεση. Σε άρθρο και πάλι του Μ. Δρουσιώτη στον «Φιλελεύθερο» τον Φλεβάρη του 2006, αναφέρεται πως ο Τ. Χατζηδημητρίου σε συνεδρία της επιτροπής άμυνας «εξέφρασε ισχυρές απόψεις για το θέμα της εμπλοκής της Αθήνας στα εξοπλιστικά προγράμματα της Εθνικής Φρουράς», δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως «αν ενδιαφερόμαστε για την εξασφάλιση του μέλλοντος του δόγματος, πρέπει να κάνουμε καλούς λογαριασμούς».
Αναπάντητα τα ερωτήματα

Όχι μόνο αναπάντητα αλλά και λογοκριμένα από τον αστικό τύπο και τα κανάλια, τα μεγάλα ερωτήματα που πλανώνται πάνω από τη διακυβέρνηση Κληρίδη, την περίοδο που ο Άκης Τσοχατζόπουλος παρουσιάζεται από τις ανακριτικές αρχές στην Ελλάδα να περνά στις offshoreεταιρίες του δεκάδες εκατομμύρια δολάρια, κυρίως από την «επιχείρηση Ρωσία» στην οποία εμφανώς είναι αναμεμιγμένη και η Κύπρος με τους S300, τους TOR-M1, τα ρώσικα άρματα μάχης και άλλα.
Πως είναι δυνατό να γίνονται από κοινού προγράμματα εξοπλισμών και παραγγελίες στους ίδιους προμηθευτές, και οι μίζες να καταλήγουν μόνο στο ένα χέρι;
* Στη ΓΝΩΜΗ 4/5/2012

No comments:

Post a Comment