Monday, May 28, 2012

Η μήτρα που γεννά το φίδι

Γιαννάκη Κολοκασίδη
Πρόδρου Δ.Σ. Προμηθέα

Το μελανό σημείο των εκλογών στην Ελλάδα είναι η είσοδος της «Χρυσής Αυγής» στη Βουλή των Ελλήνων και μάλιστα με ένα ψηλό ποσοστό. Το νεοναζιστικό κόμμα θα εκπροσωπείται στη Βουλή της χώρας, η οποία έγραψε μια από τις πιο ένδοξες σελίδες αντίστασης στο χιτλεροφασισμό κατά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και έδωσε εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς για να απαλλαγεί η Ελλάδα και ο κόσμος από το μίασμα του φασισμού.
Πολύ σωστά πολιτικοί και αναλυτές συνδέουν την άνοδο της «Χρυσής Αυγής» με την οικονομική κρίση και υπενθυμίζουν το ιστορικό προηγούμενο. Δηλαδή την άγρια εκμετάλλευση των επιπτώσεων της παγκόσμιας κρίσης του 1929 από το ναζιστικό κόμμα της Γερμανίας, που οδήγησε στην αναρρίχηση του Χίτλερ στην εξουσία.
Η κοινωνική δημαγωγία και η εκμετάλλευση υπαρκτών προ βλημάτων ήταν και είναι ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του κλασικού φασισμού αλλά και των νεοφασιστικών κινημάτων της σύγχρονης εποχής. Όμως, η κοινωνική δημαγωγία δεν είναι το μοναδικό χαρακτηριστικό του φασισμού. Ο φασισμός έκτισε και κτίζει επίσης πάνω στον άκρατο εθνικισμό-σοβινισμό, τον ακραίο αντικομμουνισμό, το ρατσισμό και την ξενοφοβία.
Η «Χρυσή Αυγή» όπως και τα αδέλφια της του ΕΛΑΜ στην Κύπρο πρεσβεύουν ακριβώς τα ίδια μισάνθρωπα ιδεολογήματα. Η «Χρυσή Αυγή» και το ΕΛΑΜ δεν εμφανίστηκαν από το πουθενά. Κάποιοι καλλιέργησαν το έδαφος για να ευδοκιμεί σήμερα το άνθος του κακού. Για δεκαετίες τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο συγκεκριμένοι ιδεολογικο-πολιτικοί χώροι καλλιέργησαν και καλλιεργούν τα ιδεολογήματα του εθνικισμού, του μεγαλοϊδεατισμού, του αντικομμουνισμού και του ρατσισμού. Στην περίπτωση της Κύπρου, ο εθνικισμός και ο αντικομμουνισμός συνδυάζονται και με το γριβισμό και τις προσπάθειες δικαίωσης της ΕΟΚΑ Β' και του πραξικοπήματος.
Αλήθεια, πόσο δύσκολο είναι ένας άνθρωπος τυφλωμένος με το σοβινισμό και το γριβισμό, ένας άνθρωπος που έχει πειστεί ότι για όλα φταιν οι μετανάστες και οι κομμουνιστές, να καταλήξει σε οργανώσεις του τύπου της «Χρυσής Αυγής» και του ΕΛΑΜ; Κατά συνέπεια όσοι κατά καιρούς καλλιέργησαν ή συνεχίζουν να καλλιεργούν τα ιδεολογήματα της ακροδεξιάς και το γριβισμό, επιχειρούν να απενοχοποιήσουν ή και να δικαιώσουν την ΕΟΚΑ Β' και το πραξικόπημα, όσοι αρθρώνουν ρατσιστικό λόγο και σκορπούν την ξενοφοβία, όσοι θεωρούν τους ΕΛΑΜίτες «καλά παιδιά», όσοι δημαγωγούν πάνω στα προβλήματα που προκαλεί η οικονομική κρίση, έχουν τεράστιες ευθύνες για την όποια επιρροή αποκτούν τα ακραία φασιστικά στοιχεία μέσα στην κοινωνία.
Γιατί είναι αυτοί που με τα συνθήματα και το λόγο που αρθρώνουν στέλλουν κόσμο σ’ αυτές τις οργανώσεις. Και δεν έχουν κανένα δικαίωμα με αφορμή την εκλογική επιτυχία της «Χρυσής Αυγής» να παραδίδουν σε άλλους μαθήματα δημοκρατίας.
Η αγανάκτησή τους για την άνοδο της «Χρυσής Αυγής» θα ήταν πιο ειλικρινής αν συνοδευόταν και με αυτοκριτική για τα ιδεολογήματα που από δεκαετίες καλλιεργεί η δεξιά. Γιατί η μήτρα που γεννά το φίδι του φασισμού είναι ακριβώς αυτά τα ιδεολογήματα.

No comments:

Post a Comment