Friday, May 25, 2012



Επιλέγοντας τον χαρακτηριστικό τίτλο “Αναζητώντας τα κυπριακά ίχνη των σκανδάλων του Τσοχατζόπουλου: η ανακύκλωση των υπουργών άμυνας και τα διαπλεκόμενα συμφέροντα” και με τον εύλογο εντός παρένθεσης υπότιτλο (από τον Ηλιαδη, στον Ομηρου, στον Χάσικο ..στην Telepassport και την Siemens) η ψαγμένη Δεύτερη Ανάγνωση μοιάζει να χαράσσει έναν εξαιρετικά ενδιαφέροντα οδικό χάρτη που οδηγεί στο επίκεντρο των εθνικοπατριωτικών μιζών. Οσοι πατριώτες πιστοί της απάτριδος αλήθειας, είστε κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτοι στην μελέτη των συντεταγμένων.


Επεται ανάγνωση:


Έχει αρχίσει διστακτικά η αναφορά στο σκάνδαλο των μιζών στα κυπριακά ΜΜΕ: ο Πολίτης είχε μια γενική αναφορά στα σκάνδαλα της άμυνας [με μια ενδιαφέρουσα παραπομπή στην σύνδεση των εξόδων για εξοπλισμούς με το δημόσιο χρέος], ενώ ο Άστρα την Δευτέρα είχε μια συνέντευξη με τον Τ. Χατζηδημητρίου, επικεφαλής της επιτροπής άμυνας της βουλής την δεκαετία του 1990, ο οποίος αναφέρθηκε σε δύο σκάνδαλα με την αγορά εξοπλισμού, τα οποία κατήγγειλε στον τότε πρόεδρο - χωρίς προφανώς να γίνει τίποτα. Όμως, η αναφορά στους άμεσα εμπλεκόμενους πολιτικούς, όπως λ.χ. οι υπουργοί άμυνας και τα πολιτικά κυκλώματα που τους στήριξαν, παραμένει ακόμα ένα συγκεκαλυμμένο, αν όχι λογοκρινόμενο, θέμα. Όπως καταγράφηκε ήδη, λ.χ. στο κύκλωμα των μιζών, εμπλεκόταν όλο το απορριπτικό-εθνικιστικό μπλοκ: ο Τσοχατζόπουλος έκανε την εποπτεία μαζί με τον Ομήρου στο υπουργείο άμυνας, οι πληρωμές γίνονταν μέσω ενός Σύριου επιχειρηματία, τον οποίο είχε υπό την προστασία του ο Ντίνος Μιχαηλίδης, ενώ το ξέπλυμα γινόταν με εταιρείες του Βατοπαιδίου, στις οποίες διαπλέκεται η ακροδεξιά με τους Νέους Ορίζοντες. Ένα από τα ουσιώδη ζητούμενα, είναι ο βαθμός εμπλοκής των πολιτικών ηγεσιών Κύπρου και Ελλάδας [του κύκλου γύρω από τον Κληριδη στην Κύπρο με κύριο άξονα τον Σ. Χάσικο και το κύκλο γύρω από τον Κ. Σημίτη στην Ελλάδα]. Ήδη υπόνοιες έχουν εκφραστεί για τον βαθμό που ήξεραν ή δεν ήξεραν τι γινόταν. Σε αυτό το δεύτερο κείμενο εξέτασης του σκανδάλου, θα εστιάσουμε στην διερεύνηση των σχετικά ιλιγγιωδών εναλλαγών στο κυπριακό υπουργείο άμυνας την επίμαχη περίοδο, αλλά και ενδιαφερουσών διαπλοκών – χρονολογικών [όσον αφορά την έναρξη του σκανδάλου], αλλά και οικονομικών [όσον αφορά την εμπλοκή των εναλλασσόμενων υπουργών σε διαπλεκόμενες εταιρείες και ύποπτες, για ξέπλυμα, επενδύσεις].


Την περίοδο 1997 -1999, η Κυπριακή Δημοκρατία άλλαξε πέντε υπουργούς άμυνας – ποτέ δεν είχε και ούτε έχει ξανασυμβεί τέτοια εναλλαγή. Μέχρι το 1997, υπουργός άμυνας ήταν ο Κ. Ηλιαδης από το ΔΗΚΟ, ο οποίος παραιτήθηκε το φθινόπωρο μετά την αποχώρηση του κόμματος του από την κυβέρνηση. Ακολούθησε μια σύντομη υπηρεσιακή θητεία από τον Γ. Χαραλαμπίδη και μετά τις εκλογές του Φεβρουαρίου του 1998 ανέλαβε ο Γ. Ομήρου της ΕΔΕΚ. Ο Ομήρου διένυσε όλη την χρονική περίοδο του 1998, επιμενωντας δημόσια «ότι θα έρθουν οι πύραυλοι» – είναι η περίοδος όπου πέφτουν «πολλά λεφτά» στους λογαριασμούς του Τζοχατζόπουλου]. Ακολούθως ανέλαβε για ένα εξάμηνο ο Γ. Χρυσοστομής και τελικά ανέλαβε τον Αύγουστο ο Σ. Χάσικος, στέλεχος του ΔΗΣΥ με αρκετά κοινά με τον Τζοχατζόπουλο – ιδιαίτερα στο σενάριο “from rags to riches”. Η δική του άνοδος, έγινε μέσα από γάμο στην οικογένεια Κουλέρμου. Οι φήμες θέλουν τον κ. Χάσικο να είχε εμπλοκή και στην φούσκα του Χρηματιστηρίου και όπως θα δούμε η διασταύρωση με τον πρώτο εμπλεκόμενο υπουργό, τον κ. Ηλιαδη,, αλλά και με τις εταιρείες ξεπλύματος των μιζών Τσοχατζόπουλου, είναι ενδιαφέρουσες και ενδεχομένως αποκαλυπτικές .


Η πρώτη αναφορά για εμπλοκή του Τσοχατζόπουλου στην διαδικασία αγοράς των S300 έγινε τον Νοέμβριο του 1996. Σύμφωνα με το άρθρο του Φιλελεύθερου, τότε στην Κύπρο βρισκόταν και η ρωσική αντιπροσωπεία για συζήτηση της αγοράς των S300. Ο τότε υπουργός άμυνας λοιπόν, ο κ. Ηλιαδης, είχε άμεση εμπλοκή με την διαπραγμάτευση των πυραύλων, αλλά από ότι φαίνεται η ελληνική επένδυση μαμούθ στους εξοπλισμούς που ξεκινούσε υπό την σκιά των Ιμίων, θα περνούσε άμεσα από την Κύπρο. Ήδη, στο κείμενο του Φιλελευθέρου αναφερόταν ότι το ελληνικό κράτος ενδιαφερόταν, επίσης, για αγορά ρωσικών συστημάτων – κάτι το παράδοξο αφού είναι δεδομένο ότι μια νατοϊκή χώρα θα είχε πρόβλημα ένταξης ρωσικών συστημάτων στα δικά της. Όταν ένα χρόνο μετά, το φθινόπωρο του 1997, το ΔΗΚΟ εγκατέλειψε την κυβέρνηση Κληρίδη ο Ηλιάδης αποχώρησε – σε αντίθεση με τον Ντίνο Μιχαηλιδη, ο οποίος ως ο βασικός προστάτης του μεσάζοντα για τις πληρωμές, του Σύριου επιχειρηματία, προτίμησε τις μίζες από το κόμμα του. Αυτή η επιλογή είναι ενδιαφέρουσα από μόνη της και δείχνει ότι όντως τα λεφτά πρέπει να ήταν πολλά – δεν εγκαταλείπεται έτσι εύκολα η συμμετοχή στην ηγεσία ενός κόμματος κλειδιού για την διακυβέρνηση.


Αφού έγιναν οι εναλλαγές στο υπουργείο εξασφάλισε και η ΕΔΕΚ τις μίζες της. Εδώ υπάρχει ένα κοινό μυστικό: Όλοι ξέρουν ότι η ΕΔΕΚ είχε δημιουργήσει ένα καθεστώς μέσα από το οποίο εξασφάλιζε ένα ποσοστό μιζών από όλες τις συναλλαγές με την Λιβύη μέσω της εταιρείας Cypro-Libyan. Οπότε στην προκείμενη περίπτωση η ΕΔΕΚ δεν είχε ανάγκη την τεχνογνωσία του δικτύου του δικηγορικού γραφείου του Τάσσου Παπαδόπουλου για εξαφάνιση κεφαλαίων μέσα από την Λαϊκή τράπεζα και ανάλογα δίκτυα. Όμως, η εμπλοκή της ΕΔΕΚ στην διαχείριση τέτοιων ποσών από μίζες από το πόστο του υπουργού άμυνας έγινε για πρώτη φορά το 1998. Και αξίζει να σημειωθεί ότι η σχέση της ηγεσίας της ΕΔΕΚ τότε με τον Τσοχατζόπουλο ήταν κάτι περισσότερο από θερμή – ο Β. Λυσσαρίδης θεωρούσε αυτήν την σχέση ως εκφραστική της σχέσης του με το ΠΑΣΟΚ. Ο Γ. Ομήρου, κατά συνέπεια, ο οποίος επιλέχθηκε και ως διάδοχος, διαχειριζόταν όχι απλά ένα υπουργείο, αλλά και μια σχέση με μια ολόκληρη πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ με επικεφαλής τον Τσοχατζόπουλο.


Η εμφάνιση του Χάσικου στο υπουργείο άμυνας από το 1999 μέχρι το 2001 όταν φαίνεται να ολοκληρώθηκαν οι πληρωμές των μιζών [μετά τους S300 ακολούθησαν οι TOR], δεν μπορεί να ήταν τυχαία. Τους αμέσως επόμενους μήνες [μετά τον διορισμό του Χάσικου στο υπουργείο άμυνας], ξέσπασε και η κυπριακή φούσκα του χρηματιστηρίου, στην οποία συμμετείχαν ενεργά διάφορα στελέχη του ΔΗΣΥ. Το 2000, η εταιρεία Sharelinks και η θυγατρική της White knight Ηoldings ltd στις οποίες εμπλέκονται τα κεφάλαια της οικογένειας Κουλέρμου, άρχισαν να αγοράζουν μετοχές εκατομμυρίων σε ακίνητα. Τελικά, οι αγορές κατέληξαν στην εταιρεία Ledra [SFS Ledra Properties Ltd], η οποία βρέθηκε με τουλάχιστον «100 τεμάχια ιδιοκτησίας/properties» στην Παλιά Λευκωσία. Υπολογίζεται από παρατηρητές της αγοράς στην περιοχή ότι επενδύθηκαν 30 εκατομμύρια. Ένας διευθύνων σύμβουλος, απέδιδε τα κεφάλαια σε ξένους επενδύτες, αν και οι φήμες, οι οποίες κυκλοφορήσαν παρέπεμπαν στο ότι πίσω που τις επενδύσεις σε ακίνητα βρίσκονταν τα κεφάλαια της οικογένειας Κουλέρμου, της οικογένειας του υπουργού άμυνας. Γιατί να επενδυθούν, ξαφνικά, τόσα λεφτά στην παλιά Λευκωσία και σε ακίνητα; Είναι τυχαίο ότι τα ακίνητα ήταν και ο τρόπος ξεπλύματος ύποπτων χρημάτων όπως το κωδικοποίησε και η μέχρι τώρα έρευνα για τον Τσοχατζόπουλο; Μπορεί να είναι, μπορεί και όχι, αλλά σαφώς αυτές οι συναλλαγές και μάλιστα την ίδια περίοδο όπου διαπλέκονται δύο σκάνδαλα, στα οποία υπήρχε η ανάγκη ξεπλύματος χρημάτων [οι μίζες και το χρηματιστήριο] θέτουν, σαφώς, θέμα διερεύνησης. Διότι ο κ. Χάσικος εμπλέκεται και άμεσα με εταιρείες, όπως την Telepassport, οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν για διακίνηση χρημάτων στα σκάνδαλα μιζών, τα οποία είναι υπό διερεύνηση στην Ελλάδα – όπως το σκάνδαλο της Siemens στο οποίο εμπλέκεται το όνομα του Τσοχατζοπουλου μέσω του «κολλητού του», Π. Νικολαιδη.,Φαίνεται ότι ο εισαγγελέας Αθανασίου, ο οποίος διερευνά το σκάνδαλο της Siemens κατέληξε ότι τα «μαύρα ταμεία» φαίνεται να διαπλέκονται με την εταιρεία Telepassport «που κατά σύμπτωση ιδρύθηκε το 1998», δηλαδή τον επόμενο χρόνο που άρχισε η διαπλοκή του ΟΤΕ με την Siemens, αλλά και τον επόμενο χρόνο της οριστικοποίησης της συμφωνίας για τους S300. Ο Σ. Χάσικος, ηγετικό στέλεχος του ΔΗΣΥ και υπουργός άμυνας, την περίοδο 1999-2003, βρέθηκε, το 2006, να είναι ένας από τους συμμετέχοντες στο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας στην Ελλάδα. Αλλά ήδη από το 2004 υπάρχουν δηλώσεις του[1] όπου εμφανίζεται σαν εκπρόσωπος της εταιρείας στην Κύπρο – και κατηγορεί μάλιστα την ΑΤΗΚ, υποσχόμενος ότι η εταιρεία, την οποία εκπροσωπεί, θα προσφέρει καλύτερες τιμές. Και σύμφωνα με τις δηλώσεις του η Telepassport ξεκίνησε τις επιχειρήσεις της στην Κύπρο από το 2002 – όταν ο κ. Χάσικος ήταν ακόμα υπουργός άμυνας. Και προφανώς χειριζόταν και ζητήματα μιζών στα οποία εμπλέκονταν διάφοροι οργανισμοί [όπως η Telepassport] και άτομα.


Η Telepassport απορροφήθηκε το 2006 από μια άλλη εταιρεία, την Lannet, η οποία έκλεισε το 2007. Είναι συμπτωματικό ότι η εταιρεία στην οποία συμμετείχε ο Χάσικος και οι άλλοι εμπλεκόμενοι «ξαφνικά έμεινε από λεφτά» λίγο πριν ξεσπάσει δημόσια το σκάνδαλο της Siemens [και άρα θα γίνονταν έρευνες για τις διακινήσεις χρημάτων μέσω των ταμείων της] – και ενώ είχαν αρχίσει σχετικές έρευνες στο Λιχτεσταιν; Αναφέρεται, χαρακτηριστικά, σε ένα κείμενο στην εφημερίδα Παρών, το 2008: «Τι μπορεί να συνδέει πρόσωπα φαινομενικά ετερόκλητα, όπως ο Σ. Αποστολόπουλος και ο Σ. Χάσικος, με μια ελληνική εταιρεία τηλεπικοινωνιών, όπου έχουν το πρώτο λόγο ένα πρώην στέλεχος του ΟΤΕ και ένα της Siemens;»[2] Ο Σ. Αποστολόπουλος ήταν «ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ». Είναι δυνατόν να είναι τυχαίες όλες αυτές οι; Η διερεύνηση αυτων των «συμπτώσεων» και διασυνδέσεων είναι, το λιγότερο, αναγκαία.


Και αρχές του 2002, φαίνεται να «δένει το γλυκό», με την διασύνδεση του υπουργού άμυνας του 1997, του Ηλιαδη, με τον μετέπειτα υπουργό του 1999, τον Χασικο, σε μια άλλη ενδιαφέρουσα «συνεργασία»: Με ανακοίνωση της, η εταιρεία SFS [Sharelink Financial Services Limited] πληροφορεί το κοινό ότι ο «Κώστας Ηλιάδης, πρώην υπουργός Άμυνας της Δημοκρατίας, έχει διοριστεί ως Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας». Ήδη, πάντως, φαίνεται ότι η σχέση του Ηλιάδη με την Sharelink χρονολογείτο από το προηγούμενο έτος, αφού η εταιρεία στην οποία ήταν πρόεδρος [η Kyknos investments] παρέπεμπε σε σχέση με την Sharelink. Έτσι, ο υπουργός, ο οποίος ξεκίνησε την επίβλεψη [και άρα και την κατανομή των μιζών] για την αγορά των S300, βρέθηκε σε μια επενδυτική, στην οποία βασικοί παίκτες είναι τα κεφάλαια της οικογένειας του υπουργού άμυνας, που έκλεισε την διαδικασία της κατανομής των μιζών, του Χάσικου.


Μια άλλη ενδιαφέρουσα διάσταση, η οποία μπορεί να είναι αποκαλυπτική τελικά, είναι το πώς έγινε η αγορά των TOR. Η προθυμία της Ελλάδας να αγοράσει οπλικά συστήματα για να δωρηθούν στην Κύπρο, ακούγεται παράδοξη. Σε αυτό το πλαίσιο, η διερεύνηση των διαπλεκομένων συμφερόντων των τέως υπουργών [αλλά και άλλων αξιωματούχων οι οποίοι γνώριζαν ή εμπλέκονταν], θα πρέπει να συμπληρωθεί με μια ευρύτερη διερεύνηση των κονδυλίων που ξοδεύτηκαν για την άμυνα. Η προσπάθεια να γίνει ένας σε βάθος έλεγχος του δημόσιου χρέους, τόσο σε Ελλάδα όσο και Κύπρο, από ανεξάρτητες ομάδες με άξονα ευρωπαϊκές δικλείδες έρευνας, μπορεί να οδηγήσει και σε αυτό το μονοπάτι των χαμένων χρημάτων.


ΠΗΓΗ: http://www.truerespect.com.cy/index.php?option=com_content&view=article&id=453:2012-04-24-13-41-25&catid=38:2010-06-07-19-53-16&Itemid=63

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ:


[1] January, 28, 2004
Private telecoms firm pledges cheaper prices and
lashes out at CyTA

Cyprus Mail

TelePassport Telecommunications, the island's first private fixed telephony operator, yesterday pledged call rates of at least 15 per cent less than former monopoly provider CyTA.

The President of TelePassport, former Defense Minister Socratis Hasikos, said the company was working in close proximity with Greece, where TelePassport first began in 1998.

"TelePassport first opened in Cyprus one and a half years ago and since then we have been building towards offering customers the lowest rates possible. On January 19, the Telecommunications Regulator granted us permission to lower the national and international call costs by a minimum of 15 per cent," said Hasikos.

"We are offering our customers cheaper rates than CyTA by a minimum of 15 per cent. We would like to offer 20 to 25 per cent cheaper call costs, but are unable to do so," said Hasikos.

Hasikos said this was due to CyTA's failure to present its cost of orientation to the Telecommunications Regulator, which delaying their application process to lower their call costs for customers.

"Statistics show that in 1998 CyTA made a profit of £50 million which increased to £62 million in 1999 and in 2001 reached £91 million. According to CyTA they expected to reap a profit of £107 million from the period 1998-2002, yet they earned a profit of £218 million," Hasikos said.

"How can this be possible if they are not over charging their customers? They could get away with it because they were the monopoly in Cyprus. Now, they must present their costs and expenses to the Telecommunications Regulator, who has given them 15 days to do so," said Hasikos.

Hasikos believes CyTA has delayed presenting its expenses for one of two reasons. "Either they have been paying out too much money and need to earn it back by charging more or they have simply been ripping off customers," said Hasikos.

The President of TelePassport in Greece, Evangelos Savouris, said they had been the fastest developing of another 600 companies in Greece in 2002. "We have 34 shops and 1.5 million users and hope to become as successful in Cyprus," said Savouris.

TelePassport aims to establish its services in at least seven EU countries.

Savouris said the average cost of telecommunications in homes and businesses accounted for seven per cent of their expenses and it was therefore important to offer customers the lowest possible call prices.

"How is it that CyTA can make a profit of over 100 per cent when in other countries where there is also a monopoly no company makes a profit of more than 40 per cent. CyTA must explain their position," said Savouris. "It is ridiculous that a government controlled company can profit to that degree and at the customers' expense."

Hasikos stressed that Cyprus' accession to Europe would open the door to healthy competition for monopoly providers such as CyTA and the Electricity Authority.

"Our aim is not to attack CyTA, but to offer customers a better service at cheaper rates. Competition need not be negative, but could push CyTA into also lowering their prices," said Hasikos.

Savouris revealed that in Europe 35 per cent of customers strayed away from former monopoly companies, preferring smaller establishments with competitive offers.

As to CyTA's claim that it is the cheapest telecommunications service in Europe, Hasikos said: "If that was true, it no longer applies, as we are now the cheapest call service in Europe. If they lower their call costs, we will lower ours further, as we do not have the same expenses as CyTA," said Hasikos.

The company says it is not advertising the maximum reduction in call costs - which reaches up to 60 per cent - because it believes in focusing on the minimum, which will apply to most customers.

"Any phone company can advertise their highest reduction in price and say calls are cheaper by up to 99 per cent. But they neglect to inform the customer that the only calls reduced by that much are to Guatemala, for example. They do this, as they know few people are likely to call Guatemala," said Savouris.

"Another tactic most phone companies take is to lower the price of national calls to one cent per minute. However, customers then speak for longer and therefore the company still makes the same amount of money," said Savouris.

TelePassport is still using the CyTA network but by June hopes to obtain its own network and offer users more services, such as Internet and mobile phone cards.

"We will even be able to offer customers their own landline number. Our aim is to benefit customers and we are here to stay," said Hasikos.

CyTA spokesman Paris Menelaou yesterday told the Cyprus Mail that the Telecommunications Regulator had asked them for their cost orientation within the next 15 days.

"We will be giving the Regulator our orientation cost within the next few days and afterwards we will be implementing our lower prices on international calls as of February 1," said Menelaou.

"If other companies open in Cyprus it is not known whether or not they will offer lower prices than us; therefore we are unable to say whether we will further lower our rates. We do believe our prices are very low," he added.
By Katya Diogenoushttp://www.xak.com/main/newsshow.asp?id=28759





[2]


Yπόγειες διαδρομές Ζήμενς/ΟΤΕ - Τelepassport!









Κεντρικά πρόσωπα οι Ηλ. Γεωργίου - Γ. Σκαρπέλης, που εμπλέκονται ως ύποπτοι από τον Εισαγγελέα Αθανασίου για τα «μαύρα» ταμεία του γερμανικού κολοσσού και φιγουράρουν στο διοικητικό συμβούλιο της τηλεπικοινωνιακής εταιρείας, στο οποίο συμμετείχαν επίσης ο Σούλης Αποστολόπουλος, ο
Γ. Ψαρράς και ο πρώην υπουργός Άμυνας της Κύπρου Σ. Χάσικος

Δύο άλλοτε κορυφαία στελέχη της ελληνικής Siemens και του ΟΤΕ «διασταυρώθηκαν» επιχειρηματικά στην εταιρεία τηλεπικοινωνιών Telepassport, που κατά σύμπτωση ιδρύθηκε το 1998, δηλαδή τον αμέσως επόμενο χρόνο μετά τις προγραμματικές συμφωνίες του Οργανισμού με τη Siemens και τους λοιπούς εθνικούς προμηθευτές, για τις οποίες τώρα αποκαλύπτεται στη Γερμανία ότι πληρώθηκαν τεράστιες μίζες στην Ελλάδα.

Η σύντομη επιχειρηματική ιστορία της Telepassport αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον υπό το φως των αποκαλύψεων για τα «μαύρα ταμεία» της Siemens, καθώς από το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας έχουν «παρελάσει» δύο στελέχη που πρόσφατα κλήθηκαν σε απολογία επειδή φέρονται να έχουν αναμιχθεί στην υπόθεση:

– Ο Ηλίας Γεωργίου, παλαίμαχο στέλεχος του τηλεπικοινωνιακού βραχίονα της Siemens στην Ελλάδα μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ’80 και προκάτοχος του Πρόδρομου Μαυρίδη, το 2003 εμφανίζεται στο διοικητικό συμβούλιο της Telepassport, μαζί με τον γιο του Σωτήρη. Ως αντιπρόεδρος, ανέλαβε μάλιστα από τον Μάρτιο του 2006 την ευθύνη του τεχνικού τομέα της εταιρείας.

– Ο Γιώργος Σκαρπέλης, ύστερα από μακρά θητεία στον ΟΤΕ, όπου είχε μεταξύ άλλων την αρμοδιότητα των διεθνών δραστηριοτήτων, εντάχθηκε μετά την αποχώρησή του από τον Οργανισμό στο διοικητικό συμβούλιο της Telepassport. Από τον Μάρτιο του 2006 ήταν στέλεχος-κλειδί της εταιρείας, αρμόδιος για την εποπτεία του οικονομικού και εμπορικού τομέα.

Στη σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου της Telepassport, η οποία ίδρυσε στην πορεία τής επιχειρηματικής της δραστηριότητας και την εταιρεία Telepass, μετείχαν και πρόσωπα πολύ γνωστά από τον χώρο της πολιτικής στην Ελλάδα και την Κύπρο. Πρόεδρος με εκτελεστικές αρμοδιότητες, λίγο πριν την είσοδο του κ. Σκαρπέλη στο ΔΣ, ανέλαβε ο Σούλης Αποστολόπουλος, ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και πρώην πρόεδρος της Τράπεζας Αττικής.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, στη μετοχική σύνθεση της Telepassport είχε ενταχθεί και άλλο υψηλόβαθμο κομματικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, αν και είχε εντελώς αντίθετο εσωκομματικό προσανατολισμό από αυτόν του κ. Αποστολόπουλου…

Άλλος ισχυρός πολιτικός άνδρας στο συμβούλιο της εταιρείας ήταν ο πρώην υπουργός Άμυνας της Κύπρου (1999-2003, επί Γλαύκου Κληρίδη) Σωκράτης Χάσικος, ο οποίος εισήλθε στο ΔΣ της Telepassport τον Απρίλιο του 2006.

Τον Αύγουστο του 2006 εντάχθηκε στο δ.σ. ως διευθύνων σύμβουλος ο επιχειρηματίας Γιώργος Ψαρράς, άλλοτε στενός συνεργάτης του Δημήτρη Κοντομηνά, ο οποίος είχε εμφανισθεί να αγοράζει με μετρητά από το Ίδρυμα Ωνάση, έναντι 10 εκατ. ευρώ, σημαντικό ποσοστό των μετοχών του Alpha TV. Την υπόθεση διερεύνησε το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο, πριν την ξαφνική αποχώρησή του κ. Ψαρρά από τον σταθμό.

Η Telepassport ακολούθησε περίεργη πορεία στο επιχειρηματικό στερέωμα των τηλεπικοινωνιών. Ενώ ήταν μέσα στην πρώτη δεκάδα των εταιρειών που διασυνδέθηκαν με τον ΟΤΕ από το 1998 για την παροχή υπηρεσιών σταθερής τηλεφωνίας, βρέθηκε τη διετία 2005-2006 να έχει «φεσώσει» τον Οργανισμό με οφειλές εκατομμυρίων ευρώ, με αποτέλεσμα να… τεθεί εκτός δικτύου.

«Γάμος από ανάγκη» ήταν η απορρόφησή της το 2006 από τη Lannet του ομίλου Λαναρά (Κλωνατέξ), που ανέλαβε και το βάρος των οφειλών. Η Lannet έκλεισε τη χρήση του 2007 με μεγάλες ζημιές, η τιμή της μετοχής της έχει σχεδόν εκμηδενιστεί (έπεσε κάτω και από τα δύο λεπτά του ευρώ), ενώ αποφάσισε αυτήν την εβδομάδα να προχωρήσει σε μεγάλη αύξηση κεφαλαίου με μετρητά για να ορθοποδήσει.

Ο ρόλος Γεωργίου - Σκαρπέλη

Το όνομα του Ηλία Γεωργίου ενεπλάκη τελευταία στη δικαστική έρευνα για τη Siemens, μετά την κατάθεση στον Εισαγγελέα της Ζηνοβίας Νέγρη, συζύγου του στελέχους της Νέας Δημοκρατίας και πρώην μέλους του ΔΣ του Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών, Θόδωρου Νέγρη.

Καταθέτοντας σχετικά με έναν λογαριασμό στην Ελβετία, στον οποίο εμφανίζονταν να έχουν διακινηθεί μεγάλα ποσά τη δεκαετία του ’90 από τη Siemens, η κ. Νέγρη ισχυρίσθηκε ότι ανοίχθηκε μεν στο όνομά της, αλλά ο πραγματικός δικαιούχος ήταν ο κ. Γεωργίου. Στο απολογητικό του υπόμνημα ο κ. Γεωργίου αρνήθηκε κάθε σχέση με τα «μαύρα ταμεία» της Siemens και ισχυρίσθηκε ότι όλες οι ροές κεφαλαίων προς τον ίδιο ήταν νόμιμες και καταγεγραμμένες στα λογιστικά βιβλία της εταιρείας.

Ο κ. Σκαρπέλης έχει συνδεθεί από την εισαγγελική έρευνα με το ψευδώνυμο «Φρανς», στο οποίο είχαν κατευθυνθεί μεγάλα ποσά από τα «μαύρα ταμεία». Ο ίδιος αρνήθηκε ότι το πρόσωπό του έχει σχέση με το ψευδώνυμο και το «μαύρο» χρήμα, ενώ έσπευσε να αναφερθεί στις ευθύνες πολιτικών στελεχών για τις προγραμματικές του 1997, «δείχνοντας» προς τον τότε υπουργό Μεταφορών Τάσο Μαντέλη, με την υπογραφή του οποίου είχαν εγκριθεί.

Τα ερωτήματα

Πάντως, τα ερωτήματα για την Telepassport είναι πολλά και αναπάντητα:

• Ήταν συμπτωματικό, άραγε, ότι εμφανίσθηκε στο επιχειρηματικό στερέωμα έναν χρόνο μετά τις προγραμματικές τού ΟΤΕ; Θα ήταν ενδιαφέρον να διερευνηθεί η μετοχική της σύνθεση, ώστε να φανεί ποιοι ήταν τότε, αλλά και τα επόμενα χρόνια, οι άνθρωποι που συνεισέφεραν στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας…


• Ήταν συμπτωματικό, άραγε, ότι τόσα γνωστά και ισχυρά πρόσωπα από τον επιχειρηματικό κόσμο και την πολιτική βρέθηκαν στην ίδια επιχειρηματική στέγη, στον τομέα μάλιστα των τηλεπικοινωνιών; Τι μπορεί να συνδέει πρόσωπα φαινομενικά ετερόκλητα, όπως ο Σ. Αποστολόπουλος και ο Σ. Χάσικος, με μια ελληνική εταιρεία τηλεπικοινωνιών, όπου έχουν τον πρώτο λόγο ένα πρώην στέλεχος του ΟΤΕ και ένα της Siemens;

• Γιατί η Telepassport φάνηκε ξαφνικά, λίγο πριν «σκάσει» στη Γερμανία το σκάνδαλο της Siemens και ενώ είχαν αρχίσει οι έρευνες στο Λιχτενστάιν για τους λογαριασμούς Μαυρίδη, να «ξεμένει» από κεφάλαια και να οδηγείται σε οικονομικό αδιέξοδο;

• Είναι συμπτωματικό, άραγε, ότι λίγο πριν αρχίσει να «σαρώνει» και την ελληνική επικαιρότητα το διεθνές σκάνδαλο, η Telepassport απορροφήθηκε εσπευσμένα από τη Lannet; Γιατί, άραγε, δεν μπόρεσαν τόσα πρόσωπα με ευρύτατο δίκτυο ισχυρών γνωριμιών να εξασφαλίσουν τα κεφάλαια που ήταν αναγκαία για να συνεχίσει την αυτόνομη πορεία της η Telepassport;


http://www.paron.gr/v3/new.php?id=28088&colid=37&catid=34&dt=2008-06-01%200:0:0&page=2&mode=1&page=1&mode=1&page=2&mode=1&page=1&mode=1&page=2&mode=1&page=1&mode=1




Read more: http://pentaliotis.blogspot.com/2012/05/blog-post_24.html#ixzz1vrbWtuBZ

No comments:

Post a Comment